15 Jahre donauschwäbisches Radio in Serbien

DEUTSCH
SRPSKI

DEUTSCH

Seit 1998 senden die heimatverbliebenen Donauschwaben in Serbien auf Radio Subotica (Maria Theresiopel) in deutscher Sprache. Die Sendung “Unsere Stimme” wurde am 11. Januar 2013 bereits zum 670. Mal ausgestrahlt.

Ins Leben gerufen hat diese Sendung der Deutsche Volksverband (der Verband der deutschen Minderheit in Serbien) mit Sitz in Subotica (Maria Theresiopel). “Unsere Stimme”, die erste deutschsprachige Radiosendung in Serbien, läuft seit dem Jahre 1998 jeden Freitag auf der UKW-Frequenz 89,6 Megahertz von Radio Subotica und zwar von 19.30 bis 20.00 Uhr. Außerdem ist die Sendung im Internet unter www.onlineradio.hu als Livestream zu hören.

Die Sendung informiert ihre Zuhörer über die wichtigsten Ereignisse der hier lebenden deutschen Gemeinschaft. Die Kultur, Sitten und Bräuche, die Geschichte der hiesigen Donauschwaben, die deutsche Sprache und Literatur stehen im Mittelpunkt. Aus erster Hand wird über die Arbeit des Deutschen Volksverbandes berichtet. An Kinder richtet sich die Rubrik “Die Minuten für Kinder”. Ziel der Sendung ist die Bewahrung der nationalen und kulturellen Identität. Die gute Zusammenarbeit mit den 25 anderen Nationalitäten der Vojvodina unterstützt das Fortbestehen der deutschen Minderheit. Die Redaktion pflegt gute Kontakte zu den Redaktionen anderer Nationalitäten.
Mitarbeiter der Sendungen sind Mitglieder und Sympathisanten des Deutschen Volksverbandes.
Kontakt:
Rudolf Weiss
Redakteur der Sendung
E-Post: weissrudolf@yahoo.com

SRPSKI

15 GODINA RADIO EMISIJE NA NEMAČKOM JEZIKU U SRBIJI

OD 1998. GODINE NA TALASIMA RADIO SUBOTICE EMITUJE SE EMISIJA NA NEMAČKOM JEZIKU. 11. JANUARA 2013. GODINE JE EMITOVANA 670. EMISIJA.

Na inicijativu Nemačkog narodnog saveza - kulturne organizacije Nemaca sa sedištem u Subotici, 1998. godine je na talasima Radio Subotice pokrenuta emisija na nemačkom jeziku. To je bila prva emisija na nemačkom jeziku na prostorima južnoslovenskih zemalja posle 54 godine. Od tada se emisija na nemačkom jeziku emituje na istim talasima svakog petka u trajanju od pola sata u terminu od 19,30 do 20,00 sati. Ove 2013. godine u petak 11. januara je emitovana 670. emisija. Ova godina je jubilarna, jer je prošlo petnaest godina od pokretanja emisije.

Radio emisija na nemačkom jeziku je kolažnog karaktera i bavi se temama iz života nemačke zajednice u Srbiji. Kultura, jezik, običaji, istorija i aktuelna pitanja u vezi sa životom i delovanjem Nemaca u Srbiji stalne su teme ove emisije.

Ova emisija je privukla pažnju medija iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. Vodeće nemačke i austrijske medijske kuće objavljuju vesti i reportaže o emisiji.

(Nemačko-francuska TV stanica 3Sat je emitovala prilog. Bavarska državna TV stanica BR je u sklopu reportaže o životu nemačke manjine u Srbiji kao pozitivan primer istakla upravo ovu emisiju na nemačkom jeziku. Tv stanica SWR je takođe imala reportažu o ovoj emisiji, zatim državna radio stanica Nemačke Deutsche Welle, pa Radio Deutschlandfunk iz Berlina kao i mnoge druge medijske kuće)

Pozitivni primeri iz Srbije u medijima na nemačkom jeziku o životu i aktivnostima nemačke manjine u Srbiji čine dobro imidžu ove države i, naravno, gradu i sredini koje je ovo omogućila.

Emisiju pripremaju i vode članovi i simpatizeri Nemačkog narodnog saveza kao i naši sugrađani svih nacionalnosti koji su ljubitelji nemačkog jezika i kulture. Redakcija sarađuje sa mrežom radio stanica koje imaju redakcije na nemačkom jeziku u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Jedan od osnovnih ciljeva ove emisije je i da se naši sugrađani drugih nacionalnosti upoznaju sa jezikom, kulturom i izvornom muzikom sa nemačkog govornog područja.

Rudolf Weiss, urednik emisije
E-Post: weissrudolf@yahoo.com